I dette videoinnlegget skal jeg fortelle om hvordan jeg som toppidrettsutøver jobbet for å bli bedre i skiskyting, hvordan jeg har konvertert det jeg lærte under skiskytterkarrieren og tatt det med meg inn i en studenthverdag. Avslutningsvis vil jeg komme med noen tips til hvordan du kan lære smartere.

Tips til hvordan du kan lære smartere


5 ting som er viktig

Som skiskytter var det 5 ting jeg anså som viktig for å bli bedre; struktur, repetisjon, kontinuitet, smarte valg og motivasjon. Dette er egenskaper jeg mener jeg kan konvertere og ta i bruk når jeg skal lære seg nye ting i studie- og arbeidslivet. I tillegg tror jeg det er lurt å gå utenfor komfortsonen innimellom, tørre å prøve og feile. For jeg tror den største utviklinga skjer utenfor komfortsonen.

Struktur

God struktur gjør at du blir flinkere til å planlegge. Med det mener jeg at du planlegger dagene en stund frem i tid, ca. 1-2 uker, hvor du bevisst setter av tid til når du skal studere eller lære deg nye ting. Det gjør at du blir bedre til å holde fokus når du skal og du blir mer effektiv.
Når du har lagt en god plan blir det lettere for deg å se de store linjene og du vil tenke mer langsiktig. Det vil også gjøre at du lettere ser hvordan du skal oppnå dine målsettinger.

Repetisjon

For å bli skikkelig god til noe må du repetere mye, både når det gjelder idrett, på skolen eller i jobbsammenheng. Kunnskap og kompetanse er som fysisk trening, det er ferskvare. Repetisjon er derfor viktig når du skal utvikle eller opprettholde den kunnskapen du allerede har tilegnet deg.

Kontinuitet

For å bli god på de tingene du lærer deg, må du repetere jevnlig over tid. Å repetere i perioder funker dårlig i det lange løp.

Smarte valg

Når du har bestemt deg for et mål, kan det av og til være overveldende å tenke på hvordan du skal komme dit eller hva som skal til for å nå målet. Det er i disse øyeblikkene det er viktig å ta valg som øker sannsynligheten for at du lærer best mulig. Istedenfor å ha fokus på å lære mest mulig, er det noen ganger smartere å lære det som er viktig og har betydning for målet ditt. Med det mener jeg at du bør flytte fokuset fra kvantitet til kvalitet.

Motivasjon

Når du har bestemt deg for et mål, bør du også tenke gjennom hvorfor det er viktig for deg å oppnå dette målet. Hva er formålet med det du skal oppnå? Formålet er det som skal gi deg motivasjonen til å være strukturert, repetere mye over tid og ta smarte valg. Denne motivasjonen vil også hjelpe deg i de tyngre periodene det ikke er like gøy å lære.

Tips til hvordan du kan lære smartere

Hvordan jeg lærer best mulig, kommer an på hva jeg skal lære. Er det noe jeg synes er interessant, er det lettere for meg å være engasjert og fokusert. Da kan jeg lære gjennom observasjon eller å lese det rett fra boka. Er det noe som ikke er fullt så interessant eller at det er mye teori som skal pugges, bruker jeg f.eks. PPT fra forelesning for å trekke ut essensen. Her starter jeg med å trekke ut hovedpunkter, og bygger etterhvert på med underpunkter. Til slutt trekker jeg dette inn i ett stort tankekart. Det gjør at jeg lettere kan se for meg helheten visuelt.

Gjør læring gøy

Når jeg lærer meg nye ting liker jeg å gjøre det på en måte som er gøy, da det ikke alltid er like inspirerende å lese side etter side i en bok. For min egen del synes jeg det er gøy å lære gjennom video på YouTube, samarbeid med andre studenter eller «learning by doing».

Verktøy

Jeg har flere verktøy og metoder jeg bruker når jeg skal lære meg nye ting som student. Det ene er «Huskerute». Det er en metode jeg lærte under et kurs i Moderne Studieteknikk første semester på Høyskolen Kristiania. Det går ut på at du fester nøkkelord i hukommelsen med en enkel teknikk.
I kolonne 1 i modellen under skriver du det nøkkelordet du skal huske. I kolonne 3 skriver du navnet på en fysisk gjenstand som du assosierer med nøkkelordene. I kolonne 2 skriver du navn på rom i et hus der du er godt kjent. Når det er gjort, skal du begynne å se for deg gjenstanden i kolonne 3 i de valgte rommene. Når du har repetert hele lista noen ganger vil du lettere huske nøkkelordet når du sitter på eksamen.

Det andre verktøyet jeg bruker er appen Flashcards, som vist på bilde under. Det er en app hvor jeg kan legge inn kjappe repetisjonsspørsmål med svaret på baksida av kortet. Det gjør at jeg kan repetere jevnlig, når jeg vil, på de tingene som er viktig i hvert fag.

Skjermbilde av egen mobil
– Erling Aalvik

3 Comments

  1. Pingback: Tips til hvordan du kan lære smartere | DIG2100 (2103)

  2. For en fantastisk video du har laget! Du er så kreativ i måten du løser oppgavene på, det digger jeg. Du har en veldig fin struktur på videoen og har brukt fine effekter og overganger 😀 Tror jeg kan si dette er den beste videoen jeg har sett som løsning på denne oppgaven!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *