Google er en av verdens mest verdifulle selskaper og har blitt et svært populært og nyttig digitalt verktøy. Av alle søk som blir gjort på nettet, blir 92,5% av dem gjort i Google. Deres søkemotor kan enkelt gi oss informasjon eller svar på de aller fleste spørsmål vi måtte sitte med. Et søk på Google kan hjelpe oss med å finne alt fra de rimligste flybillettene, til å fortelle deg navnet på skuespilleren i filmen du så på kino forrige uken.

Som jeg skrev i et tidligere blogginnlegg om filterboble og ekkokammer, bruker Google algoritmer som personaliserer søkeresultatene basert på dine tidligere søk og handlinger på nettet. Det gjør at man ikke alltid får de beste resultatene. Etter en oppfordring fra foreleser Arne Krokan, gjennomførte jeg nylig et kurs i Google Powersearch. Formålet med kurset er at man skal bli mer digitalt kompetent til å gjennomføre søk på Google. Det gjør at jeg kan finne de mest relevante søkeresultatene raskere. Videre i dette innlegget vil jeg gå gjennom hva jeg lærte i kurset og komme med tips til hvordan du kan bli bedre til å gjøre søk på nett.

Hva er Google Powersearch?

Google Powersearch er et gratis digitalt kurs man kan ta på nett når som helst. Kurset består av 6 deler, hvor hver del inneholder flere bolker. Kurset er lagt opp med videoundervisning, praktiske oppgaver etter hver bolk og en midtveis og avsluttende prøve. Kurset gir en grunnleggende innføring i hvordan Google sin søkemotor fungerer, og hvordan man med enkle, og kraftfulle teknikker kan finne den informasjonen som er mest relevant for deg.

5 tips til hvordan du kan bli bedre til å gjøre søk på nett

1. Nøkkelord

Når du søker etter noe på Google kan du få uendelig mange resultater, hvor ikke alle er like relevante for deg. Hva som dukker opp øverst i søkeresultatene avhenger av hva du skriver inn i søkefeltet. Jo mer presis du er når du skriver inn søkeordet, jo raskere vil Google finne det du leter etter.

La oss si at du skriver inn flere ord i søkefeltet. Når du har trykket søk, vil Google først finne alle dokumenter som inneholder dine søkeord, til og med de dokumentene som kan kobles til dine søkeord. Det kan potensielt være hundretusenvis av treff. Videre filtrerer Google dokumentene ved å sjekke hvor mange ganger søkeordene dine dukker opp i dokumentene. Først ser Google om søkeordene er i tittelen, i underoverskriftene, i URL-adresse osv. Google sjekker også om dokumentene er av høy kvalitet og om hvor mange ganger disse dokumentene er linket til av andre. Alt dette gjør Google på under 0,5 sekunder. Under kan du se en video som er hentet fra kurset Google Powersearch. I videoen forklares hvordan søkemotoren til Google jobber når du søker på noe.

Power Searching with Google2. Bildesøk

Når du søker etter bilder på Google, er det ikke sikkert at du får opp akkurat det du ønsker. Med enkle grep kan du få et mer relevant treff. Ved å bruke verktøyknappen får man mulighet til å filtrere bildene etter eget ønske.

Et eksempel er hvis du søker på sportsbiler. Du vil få ulike bilmerker i alle farger, som på bildet nr. 1 under. Dersom du ønsker sportsbiler i fargen gul, kan du trykke på «verktøy», videre på «fager», velge fargen gul og vipps har du bilder av bare gule sportbiler, som vist på bilde nr. 2 under. Dersom du bare vil ha strektegninger av sportsbiler, kan man trykke på «type» og videre på «strektegninger», som vist i bilde nr. 3 under. Om du f.eks. har lyst til å bruke bildene på sin egen hjemmeside, men er usikker på om du har rettighet til det eller ikke, kan du trykke på «brukerrettigheter» og videre på «merket for gjenbruk». Bildene du får opp da er alle bilder du kan bruke til det du vil, som vist på bilde nr. 4 under.

Skjermbilde Google
Skjermbilde Google
Skjermbilde Google
Skjermbilde Google3. Søk med bilde

Visste du at det er mulig å gjøre søk på Google med bilder? Det er faktisk mulig. Dersom du f.eks. har en logo av et klesmerke du ikke husker navnet på, kan du ta bilde av det og legge det inn i søkefeltet på Google. På skjermbildene under skal jeg ta deg med steg for steg hvordan du søker med bilder.

  • Slå opp Google i nettleseren din. Trykk på bilder oppe i høyre hjørnet (vist med blå pil under).
Skjermbilde Google
  • Etter å ha trykket på «bilder» vil du få opp et skjermbilde som det du ser under. Du drar dermed ditt valgte bilde bort til søkefeltet og slipper.
Skjermbilde Google
  • Jeg valgte å ta et bilde av logoen til klesmerket Lacoste, som er en krokodille. Resultatet jeg får er navnet og informasjon om klesmerket.
Skjermbilde Google4. Ekskluderende søk

Dersom du får opp unødvendig mye informasjon når du søker på noe, kan du velge å ekskludere enkelte ord fra søkeresultatet. Dersom du f.eks. vil finne en god oppskrift på en salat, men vil ikke ha med tomat, kan du skrive et minustegn foran tomat, lik som dette [Salat -tomat]. Søkeresultatene som du får opp da vil ikke inneholde tomater.

5. Søk etter tekst

Når du har søkt etter noe og har klikket deg inn på en nettside, kan det hende at det er over 50 sider med tekst. Du er bare ute etter et spesifikt utdrag og kan med et enkelt triks finne frem til det du trenger. Trykker du ctrl + f på pc eller cmf + f på mac, får du opp et søkefelt i en av hjørnene på nettleseren. I det feltet kan du skrive inn det du leter etter.


– Erling Aalvik– Kilder:

Google
– https://coursebuilder.withgoogle.com/sample/course

Statcounter
– https://gs.statcounter.com/search-engine-market-share

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *